E536 ferocianura de potasiu este un aditiv alimentar cu rol de agent antiaglomerant, ce se utilează în sare, substituenții de sare și în con...
E536 ferocianura de potasiu este un aditiv alimentar cu rol de agent antiaglomerant, ce se utilează în sare, substituenții de sare și în condimente. Ferocianura de potasiu se obține prin mai multe metode: prin dizolvarea Fe(CN)2 (cianuri feroase) în KCN (cianură de potasiu); prin neutralizarea acidului H4[Fe(CN)6] cu KOH; prin descompunerea albastrului de Prusia sub acțiunea KOH; prin acțiunea KCN asupra FeS etc., prin electroliza KCN cu electrozi de fier în curent alternativ. Aditivul E 536 ferocianura de potasiu este o substanță solidă care cristalizează în sistemul monoclinic.
Cristalele au culoarea galbenă, sunt transparente, lucioase. Are un gust dulceag-amărui, salin. Prezintă stabilitate în aer la temperatura mediului ambiant, în schimb este instabil la încălzire, încălzit la 70°C, începe să-și piardă apa de cristalizare, iar la 100°C devine anhidru, trecând sub formă de pulbere albă. Ferocianură de potasiu la temperaturi mai mari de 100°C, sau sub acțiunea acizilor (H2SO4), se descompune în cianură de potasiu și în carbură feroasă.
Este o substanță solubilă în apă, iar solubilitatea sa este în funcție de temperatură (la 96°C se dizolvă 90,6 g aditiv la 100 ml apă). De asemenea, mai prezintă solubilitate în etilamină, acetonă și eter. Este insolubilă în alcool.
Cristalele de ferocianură de potasiu sunt foarte stabile în soluție, nu prezintă toxicitate, sunt diamagnetice, stabile față de aer, oxigen sau hidroxizi alcalini. Cu sărurile solubile ale metalelor grele, formează precipitate greu solubile, colorate.
Astfel, ferocianura de potasiu cu ionul Fe+ formează un precipitat albastru-închis, denumit albastru de Berlin sau de Prusia. Cu Fe2+ formează ferocianură feroasă, care este de culoare albă, dar prin oxidare, în contact cu aerul, (Fe2+->Fe,+) devine albastră. Cu cuprul și zincul, formează precipitate de culoare brun-roșietică și, respectiv, albă.
În ce alimente se găsește aditivul E536 ferocianura de potasiu?
Aditivul E536 ferocianura de potasiu se folosește numai pentru sare și substituenții săi. Dozele recomandate sunt de 20 mg/kg, ca ferocianură de potasiu anhidră. Alți cercetători menționează că aditivul E536 ferocianura de potasiu se mai folosește, separat sau în combinație, ca substanțe demetalizante pentru vinuri (cleirea albastră).
De ce se folosește aditivul E536 ferocianura de potasiu?
Utilizarea aditivului E536 ferocianura de potasiu este necesară datorită capacității sale antiaglomerante. Se adaugă în produsele higroscopice mărunțite la o anumită granulație, care prin absorbția apei din mediul înconjurător se aglomerează sub formă de bulgări (sarea sau substituenții săi). Aditivul E536 ferocianura de potasiu mai este necesar în industria vinurilor, în scopul demetalizării lor (cleirea albastră).
Tratamentul este aplicat vinurilor albe și roze, și reprezintă un procedeu energic de deferizare (îndepărtarea ionilor de Fe2+ și Fe1+). Demetalizarea (îndepărtarea fierului, cuprului, zincului) are la bază reacția acidului ferocianhidric cu metalele din vin, rezultând săruri insolubile și colorate, care absorb și o parte din proteinele vinului (are loc deci și o stabilizare proteică a sa). Tratamentul de deferizare este completat de cleirea cu gelatină.Acest adaos suplimentar are scopul urgentării proceselor de precipitare, pentru evitarea descompunerii ferocianurii ferice în mediul acid al vinului, care ar conduce la obținerea unor compuși otrăvitori.
Alte denumiri ale aditivului E 536 ferocianura de potasiu
E 536 ferocianura de potasiu are ca sinonime: Ferocianură de potasiu sau hexacianoferoat (II) de potasiu, iar denumirea sa chimică este hexacianoferitul tetrapotasic. Alte denumiri ale aditivului sunt următoarele:
- Potassium ferrocyanate;
- Tetrapotassium ferrocyanide;
- Tetrapotassium hexacyanoferrate;
- Tetrapotassium iron(6+) hexacyanide;
- Potassium Ferrocyanide, Trihydrate;
Efecte secundare / adverse ale aditivului E536 ferocianura de potasiu
În general, toxicitatea aditivului E536 ferocianura de potasiu este redusă în condiții obișnuite (la temperatura mediului ambiant, în absența acizilor), datorită legăturii puternice existente între ionul de fier și gruparea cian.
Ferocianură de potasiu poate provoca dureri de cap, amețeală, deficiență de respirație, precum și o reducere a transportului de oxigen de către sânge. Experiențele de laborator au evidențiat faptul că, în doze mari, aditivii sunt nefrotoxici la șobolani.
La organismul uman nu au fost observate aceste efecte nocive. La om, doza zilnică admisibilă este de 0-0,025 mg/kilocorp (calculată ca ferocianură de sodiu). Nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.