Fătarea la scroafe și asistența la fătare. Cum ajutăm scroafele să fete?

În mod obișnuit, fătarea la scroafe are loc în general noaptea, în procent de circa 60-62%, cel mai adesea între orele 24 și 6. Din acest mo...

În mod obișnuit, fătarea la scroafe are loc în general noaptea, în procent de circa 60-62%, cel mai adesea între orele 24 și 6. Din acest motiv, crescătorii de porci care dețin un număr mic de scroafe, trebuie să le supravegheze permanent, mai ales noaptea. În marile ferme, crescătoare de porci, fătarea la scroafe se produce în locuri special amenajate, pregătite din timp, care trebuie bine dezinfectate înainte de populare, fiind necesară asigurarea condițiilor de igienă, așternut elastic și curat, precum și asistența la fătare.

Cum știm când trebuie să fete scroafa? Când are loc fătarea la scroafe?

Semnele care prevestesc fătarea la scroafe („prodromul de fătare“) se manifestă prin: apariția edemului vulvar, aceasta fiind tumefiată și congestionată; țesutul glandular mamar devine turgescent, mameloanele devin sensibile la palpare, apare secreția de colostru, starea generală a scroafelor este dominată de o continuă agitație, aceasta se culcă și se ridică mereu, își caută locul de fătare, după care scroafa se culcă și încep eforturile de eliminare a purceilor. 

Înainte de fătare, este indicat a se dezinfecta ugerul și regiunea perigenitală, cu permanganat de potasiu 1‰, sau alte dezinfectante. În momentul în care se declanșează fătarea, trebuie să existe un loc pregătit din timp, unde să se asigure un așternut curat, din paie curate și uscate sau rumeguș de lemn sau covorașe de cauciuc (în cazul marilor complexe industriale). În acest loc, special pregătit, urmează să se desfășoare fătarea.

În cât timp fată scroafele?

Este necesar ca cel care asistă la fătarea scroafelor, să aibă asigurate dezinfectante (tinctură de iod, permanganat de potasiu ș.a.), tifon și vată. Scroafele fată în 2-3 ore, cu limite minime de 25-30 de minute, iar cele maxime de 4-5 ore și chiar mai mult. În acest din urmă caz, când durata fatării este mare, este posibilă apariția unor distocii (fătări grele), situație în care, este posibilă apariția de purcei morți sau cu viabilitate foarte scăzută. În cazul în care durata fatării este mai mare de 5 ore, trebuie chemat medicul veterinar, întrucât apariția complicațiilor este iminentă, intervențiile empirice nefiind de loc indicate. 

Intervalul de timp, de expulzare, dintre purcei variază în limite destul de mari, fiind considerat normal între 4 și 10 minute; uneori, acest interval poate să ajungă la 40-50 de minute, situație în care trebuie să fim pregătiți a interveni, fiind vorba de distocii sau de expulzarea unor purcei morți. 

În momentul fatării, nou-născuții pot avea nările, gura, ochii, acoperiți cu mucozități placentare sau resturi din acestea, existând posibilitatea unor asfixii mecanice. În această situație se îndepărtează imediat aceste mucozități sau resturi placentare. Expulzarea învelitorilor fetale se face, în mod obișnuit, după fătarea tuturor purceilor, indicând, de fapt, terminarea fatării. În foarte rare cazuri, expulzarea învelitorilor fetale se poate face în două sau mai multe reprize.

Ce facem cu purceii fătați? Ce facem cu purceii fătați morți?

Purceii care se nasc morți (unii doar în mod aparent), sunt supuși unor manopere de respirație artificială, prin presiuni ritmice cu palmele pe laturile toracelui, fie prin producerea unui șoc termic, adică scufundarea purcelului nou-născut într-un vas cu apă rece. 

După fătare, fiecare purcel se șterge de mucus, cu o cârpă (lavetă) curată, începându-se cu capul, după care se secționează ombilicul, la o distanță de 5-7 cm de abdomen. În cazul în care bontul ombilical sângerează, acesta se leagă imediat, în toate cazurile bontul ombilical se dezinfectează cu un tampon de vată umectat cu tinctură de iod, simplă sau glicerinată. 

Pe măsura derulării fatării, purceii sunt așezați într-un „cuibar“, în care s-a asigurat un așternut igienic (de fapt o cutie de scândură, prevăzută cu un așternut elastic, din paie foarte curate sau rumeguș de lemn). În cazul fermelor de tip industrial, în care pardoseala adăpostului, inclusiv în boxele de fătare, este constituită din grătare, acestea se acoperă cu un covor de cauciuc, pentru a asigura purceilor nou-născuți un paviment igienic.

Fătarea la scroafe – purceii trebuie dați la supt lapte colostral

Indiferent de durata fatării, după cel mult o oră de la terminarea acesteia, purceii sunt ajutați să se „așeze“ pentru supt, fiind repartizați la sfârcuri. Se urmărește de către persoana care asistă fătarea, ca fiecare purcel să sugă, în mod obligatoriu, lapte colostral. Este bine ca în prima zi de viață, purceilor nou-născuți să li se taie „colții” (de fapt dinții canini și lăturași), iar în marile complexe de tip industrial se amputează cozile. Colții, la purceii sugari, se taie pentru a preveni producerea unor afecțiuni ale mamelei la scroafa care alăptează, dar și în scopul evitării unor leziuni ale pielii peribucale sau ale buzelor, datorate efectului traumatizant al dinților foarte ascuțiți ai purceilor. 

Purceii, o dată repartizați la sfârcuri pentru supt, respectă această așezare și nu schimbă niciodată sfârcul, fiecare purcel va suge toată perioada de sugar de la același mamelon. Este important de știut, că, în ceea ce privește capacitatea lactogenă a sfârcurilor, aceasta este mai mare, în cazul sfârcurilor așezate spre înainte, în regiunea toracică, scăzând spre cele din partea posterioară, a abdomenului. Având deci în vedere acest lucru este bine ca purceii care au o vitalitate mai scăzută să fie așezați la sfârcurile anterioare (toracice). În acest fel, purceii mai slabi se pot revigora mai ușor.

Cât timp suge un purcel la scroafe?

Durata unui supt la purcel este de 2-3 minute. Din acest timp, practic, doar 30-40 de secunde reprezintă suptul propriu-zis, restul de timp fiind reprezentat de masajul pe care purcelul îl produce, prin apăsări repetate cu râtul, asupra mamelei. În mod normal, suptul la purcei, se desfășoară pe toate cele 24 de ore ale zilei și nopții, la un interval de 50-60 de minute între supturi. O dată cu înaintarea în vârstă a purcelului, numărul de supturi scade. 

Astfel, în primele 7-8 zile de viață purceii sug de 25-28 de ori în 24 de ore, frecvența supturilor scăzând, în continuare, la circa 18 supturi în a 4-a săptămână de viață, la 15-16 supturi în a 5-a săptămână, fapt care se datorește și scăderii producției de lapte a mamei. O scroafă produce zilnic 5-7 litri de lapte, respectiv pe o perioadă de lactație se realizează 300-400 de litri de lapte. 

Cantitatea de lapte obținută de la o scroafă pe durata unei întregi perioade de lactație, cunoscut fiind că pentru a produce un kg spor de creștere în greutate la purcei, este necesar un consum de 4 litri de lapte, reprezintă, de fapt, capacitatea de alăptare a unei scroafe la vârsta de 3 săptămâni a purceilor. De fapt, capacitatea de alăptare a scroafei, se traduce prin greutatea tuturor purceilor alăptați, la vârsta de 21 de zile.

Fătarea la scroafe – Cât lapte produce scroafa după fătare?

Producția de lapte a unei scroafe este variabilă, între limite destul de mari, putând ajunge, în unele cazuri, până la 8 litri și chiar peste 8 litri, la scroafele foarte bune. Producția de lapte la scroafa este neuniformă, prezentând o creștere evidentă în prima săptămână după fătare, cu creștere continuă în a doua săptămână, până în a treia săptămână. 

În cea de a 4-a săptămână, producția de lapte a scroafei se menține constantă, în platou, după care în a 5-a și a 6-a săptămână se înregistrează o creștere ușoară. În continuare, în cea de a 7-a și a 8-a săptămână de lactație, producția de lapte la scroafe înregistrează o scădere evidentă, moment, de fapt, în care se face şi înţărcarea purceilor, la vârsta de 55-60 de zile. 

Producția de lapte a scroafelor variază în funcție de o serie întreagă de factori, dintre care cei mai importanți sunt: rasa, alimentația și îngrijirea scroafelor, starea de întreținere a acestora precum și vârsta ca și numărul purceilor alăptați, astfel:

  • rasa scroafelor – în cazul raselor cu o prolificitate mai mare și producția de lapte este mai mare și invers. Capacitatea de a produce lapte mai mult a unor scroafe, poate fi ridicată, în cadrul acțiunii de ameliorare ge­netică, prin încrucișări, metișii obținuți putând produce lapte mai mult decât rasele parentale;
  • alimentația și îngrijirea scroafelor au o importanță deosebită, administrarea de rații complete și echilibrate (sub toate aspectele, vitaminic, proteic și mineral), asociate cu condiții corespunzătoare de adăpostire și confort, pot influența decisiv creșterea producției de lapte;
  • starea de întreținere a scroafelor la fătare are o influență deosebită asupra producției de lapte. În cazul scroafelor cu o stare de întreținere bună și foarte bună, cunoscându-se faptul că la scroafa gestantă catabolismul (metabolismul distructiv) este predominant, animalul poate apela la rezervele din propriul organism, din propriile țesuturi, pentru echilibrarea și stimularea producției de lapte.

Atât scroafele care în momentul fătării au o stare de întreținere slabă și foarte slabă, cât și cele care se găsesc în stare de îngrășare sau supraîngrășare, au o producție de lapte mai scăzută;

  • numărul de purcei alăptați, influențează destul de puternic producția de lapte a unei scroafe. Astfel, pentru fiecare purcel în plus sau în minus la alăptare, producția de lapte matern scade sau crește corespunzător, în medie cu 500-600 grame. De aici rezidă și importanța practică a acestui fenomen, respectiv faptul că la scroafele care alăptează un număr mai mic de purcei, pot fi repartizați pentru alăptare, purcei supranumerari, de la alte scroafe, cu situații fiziologice asemănătoare, stimulându-se în acest fel, producția de lapte a femelei primitoare;- vârsta scroafelor, influențează producția de lapte, în sensul că primiparele realizează producții mai mici de lapte decât pluriparele. Pe măsura îmbătrânirii scroafelor, producția de lapte scade, după a 5-a sau a 6-a fătare, proporțional, de altfel, și cu numărul de purcei la fătare, care scade în mod identic.

Producția de lapte și numărul de purcei înțărcați, în funcție de numărul de fătări la scroafă

Specificare

Numărul de fătări

1

2345

6

Producția de lapte

264337316309251

176

Numărul de purcei la înțărcare – capete

7,89,18,48,08,1

7,7

Nume

Aditivi Alimentari,279,afumarea cârnaților,1,agricultură,234,albine,4,alcool,37,alimente,321,Analiza Alimentelor,53,animale,44,apă,4,argint,1,Aur,1,Autoturisme,1,bani,30,Băuturi alcoolice,150,bentonita,1,bobul,2,bolile vinului,2,brocoli,1,bulbi,1,cai,1,capre,3,carne,24,carti .pdf,32,carti Bitcoin,2,carti de educatie financiara .pdf,20,carti de psihologie .pdf,12,cartofi,3,cânepa,2,cârnați,5,ceapa,3,ceara,2,Cereale,3,chimenul,1,cidru,22,ciocolată,4,ciuperci,5,ciupercile champignon,1,corpul uman,18,Creșterea populației,1,Cum se cultivă legumele?,102,Dalia,1,daltonist,1,defectele vinului,1,Dezvoltare personală,18,diabet,1,dioxid de sulf,1,dovleac,5,Dragoste,1,Droguri,34,E1103,1,E1105,1,E1200,1,E1201,1,E1202,1,e1204,1,e1404,1,e1410,1,e1412,1,E1420,1,E1422,1,E1440,1,E1442,1,E1450,1,E1452,1,E1505,1,E1517,1,E1518,1,E1519,1,E1520,1,E174,1,E175,1,E471,1,E472,1,E473,1,E474,1,E475,1,E476,1,E477,1,E479,1,E481,1,E482,1,E483,1,E491,1,E492,1,E493,1,E494,1,E495,1,E500,1,E501,1,E503,1,e504,1,E507,1,E508,1,E509,1,E511,1,E512,1,E513,1,E514,1,E515,1,E516,1,E517,1,E520,1,E521,1,E522,1,E523,1,E524,1,E525,1,E526,1,E527,1,E528,1,e529,1,e530,1,E535,1,e536,1,e538,1,E551,1,E552,1,E553,1,E554,1,E558,1,E559,1,E574,1,E575,1,E576,1,E577,1,E578,1,E579,1,E585,1,E586,1,E620,1,E621,1,E622,1,E623,1,E624,1,E625,1,E626,1,E627,1,E628,1,E629,1,E630,1,E631,1,E632,1,E633,1,E634,1,E635,1,E640,1,E900,1,E901,1,E902,1,E903,1,E904,1,E907,1,E914,2,E920,1,E927,1,E938,1,E939,1,E941,1,E948,1,E950,1,E951,1,E952,1,E953,2,E955,1,E957,1,E959,1,E965,1,E966,1,E967,1,E968,1,E999,1,educatie financiara,2,educație financiară,31,fasolea,1,Făină,1,fenicul,1,fermentație,1,filtrarea vinului,1,floarea soarelui,1,flori,4,Food Additives,124,garoafa,1,garoafe,1,găini,1,gălbenele,1,gladiole,1,gust,1,hrean,2,inimă,1,inul,1,irisul,1,lalea,1,lapte,3,lână,1,Licențe,9,lichior,2,limpezirea cidrului,2,limpezirea vinului,15,lintea,1,lobodă,1,lupinul,1,mac,1,macul,1,magheran,1,mărar,1,mătci,1,memoria,1,menta,1,mere,4,miei,1,mieilor,1,Miere de albine,4,Model Examen Politie incadrari directe,1,muștarul,2,nap,2,narcise,1,Natură,1,năut,1,Obiective turistice,2,ochi,1,oi,4,oțet,2,palinca,4,Parenting,5,păr,1,păsări,3,păstrarea cârnaților,1,pătrunjel,1,pepenele,2,Pește,14,poluare,2,poluarea apelor,1,Pomicultură,12,porci,76,porumb,2,probe,1,Psihologie,12,rachiuri naturale,44,rapiță,1,răsaduri,2,Referate,2,rețete,3,rețete de cidru,16,ricinul,1,ridichi,1,rom,1,rozmarin,1,salata,1,saramură,1,sare,1,sămânță,1,Sănătate,73,sărarea cărnii,1,sânge,2,Schwyz,1,sfecla,2,soc,1,spanac,3,Sport,1,stânjenel,1,struguri,4,stupine,1,substanțe toxice,1,susan,2,șofrănelul,1,taurii,2,tescovina,1,Trucuri pentru gospodărie,1,trufe,1,tuberoza,1,tuica,14,țelina,3,ulei,2,varza,3,Vermut,1,Vin,36,vite,16,vița de vie,2,viței,1,votca,2,zambila,1,Zootehnie,72,
ltr
item
SCRIdoc: Fătarea la scroafe și asistența la fătare. Cum ajutăm scroafele să fete?
Fătarea la scroafe și asistența la fătare. Cum ajutăm scroafele să fete?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqqXG-zWMm1dESA42WhyyoRHXeQ64chK54GCNgUBNKusXdV4TDN7OK8M_QJUBvNyoJFAKw-K27RyS_4FE3xg5FJuaZc34oy6tRPu7Wd7ts-W4SIk9aZMFpxEkkWBv93DU_xo0oJbgfaMk/s320/F%25C4%2583tarea+la+scroafe+%25C8%2599i+asisten%25C8%259Ba+la+f%25C4%2583tare.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqqXG-zWMm1dESA42WhyyoRHXeQ64chK54GCNgUBNKusXdV4TDN7OK8M_QJUBvNyoJFAKw-K27RyS_4FE3xg5FJuaZc34oy6tRPu7Wd7ts-W4SIk9aZMFpxEkkWBv93DU_xo0oJbgfaMk/s72-c/F%25C4%2583tarea+la+scroafe+%25C8%2599i+asisten%25C8%259Ba+la+f%25C4%2583tare.jpg
SCRIdoc
https://www.scridoc.com/2020/11/fatarea-la-scroafe-si-asistenta-la.html
https://www.scridoc.com/
https://www.scridoc.com/
https://www.scridoc.com/2020/11/fatarea-la-scroafe-si-asistenta-la.html
true
3376220345813932629
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content