Gestația la scroafe durează 114 zile, cu variații între 112 și 116 zile. În practica curentă se știe că gestația la scroafă durează „trei lu...
Gestația la scroafe durează 114 zile, cu variații între 112 și 116 zile. În practica curentă se știe că gestația la scroafă durează „trei luni, trei săptămâni și trei zile“, ceea ce, de fapt, înseamnă exact 114 zile.
În ceea ce privește dezvoltarea embrionului, este important de reținut că acesta, în primele 60 de zile de gestație, are o dezvoltare extrem de redusă, reprezentând de fapt numai 8% din volumul și greutatea pe care purcelul o va avea la naștere. Acesta este și motivul pentru care, rația de furaje care a fost administrată scroafelor în perioada de montă, nu trebuie suplimentată, ea menținându-se în primele 60 de zile ale gestației la același nivel ca și în perioada de efectuare a montelor.
După trecerea primelor 30 de zile de gestație, ritmul de creștere al fătului se intensifică, în așa fel încât, în următoarele 50-55 de zile ale gestației, fătul ajunge la 80-82% din greutatea purcelului la naștere. La acest ritm, deosebit de intens de creștere și dezvoltare a fătului, fermierul trebuie să intervină în furajarea scroafelor gestante, prin suplimentarea rației de hrană, care să fie corespunzătoare acestei perioade tehnologice.
Gestația la scroafe și hrana în timpul gestației
Rațiile de hrană ale scroafelor gestante trebuie să conțină un nivel de proteină de 11-12%, dar este deosebit de important ca această proteină să fie de calitate deosebit de ridicată, respectiv să conțină proteine de origine animală (făinuri proteice, din carne, sânge, pește ş.a.). De asemenea, structura rației furajere a scroafelor gestante, trebuie să asigure necesarul de săruri minerale, atât al mamei, cât și al fetușilor aflați în continuă creștere și dezvoltare. Mai exact, necesarul de calciu din rația de furaje este de 0,6%, iar cel de fosfor de 0,3%.
Este necesar, ca pe măsură ce gestația la scroafe avansează ca vârstă, volumul rației de hrană să scadă, motiv pentru care, furajele voluminoase se reduc, nefiind permis ca ponderea acestora în rație să depășească 25% din total. Totodată, este obligatorie asigurarea necesarului de vitamine, necesare bunului mers al gestației la scroafa, la nivelul pe care îl cere atât organismul mamei, dar și al viitorilor produși.
Pe toată durata gestației, scroafele trebuie să aibă asigurat spațiu pentru a face mișcare permanent, indiferent de condițiile de climă și anotimp. În prima parte a gestației, scroafele se mențin grupate în loturi de câte 20-30 de capete, după care, pe măsură ce vârsta gestației crește, numărul de animale din lot scade, ajungând în luna a 3-a la 8-10 capete, iar cu 7-8 zile înainte de fătare, scroafele se repartizează în boxe individuale. Trecerea în boxele individuale, se face pentru a se evita accidentele, care ar putea provoca avorturi.