Vârsta la care apar manifestările sexuale la porci este cuprinsă între 5 și 8 luni la scroafe și între 6 și 9 luni de vieri. Se poate observ...
Vârsta la care apar manifestările sexuale la porci este cuprinsă între 5 și 8 luni la scroafe și între 6 și 9 luni de vieri. Se poate observa că scroafele se dau la montă mai timpuriu comparativ cu vierii. Instinctul genezic se manifestă o dată cu intrarea în funcțiune a gonadelor (ovare și testicule). Vârsta apariției maturității sexuale este influențată de o serie de factori și anume:
- factori legați de individ (rasă, grad de ameliorare etc.);
- factori externi (condiții de hrănire, condiții de întreținere și îngrijire ș.a.).
Maturitatea sexuală se instalează, întotdeauna, înainte de ajungerea organismului la maturitate corporală, care, fiziologic, permite desfășurarea normală a procesului de reproducere. În scopul evitării împerecherilor la vârste prea timpurii, în practica creșterii porcinelor, se impune lotizarea tineretului pe sexe, începând cu vârsta de 4 luni și (sau) castrarea vierilor destinați îngrășării și livrării pentru tăiere.
În perioada de creștere a tineretului porcin, fermierul poate interveni, prin furajare stimulativă, corespunzătoare, în scopul obținerii unor scroafe și vieri, de mare valoare, destinați, procesului de reproducție.
Când se folosesc vierii și scroafele la montă? La ce vârstă?
Vârsta optimă de folosire la montă a tineretului porcin este situată între 8 și 10 luni la scroafe și între 9 și 10 luni la vieri (deși manifestările sexuale apar devreme). Un alt criteriu de stabilire a momentului optim pentru folosirea porcilor la montă îl constituie greutatea corporală, care trebuie să reprezinte 70-75% din greutatea normală a adultului, în funcție de rasă. În tabelul de mai jos prezentăm vârsta optimă la care pot fi folosiți la montă scroafele și vierii.
La ce vârsta se folosesc la monta porcii?
Din datele prezentate în tabelul de mai sus, se observă că scroafele se introduc la montă mai timpuriu decât vierii, cu 1-2 luni, iar în cazul raselor precoce, mai devreme cu 2-3 luni decât în cazul raselor tardive. În situația în care, ia vârsta optimă de folosire la montă, nu s-a realizat greutatea corporală dorită, se va ține seama, în mod obligatoriu, de greutatea corporală înregistrată, putându-se folosi la montă, animale cu 1-2 luni mai devreme sau mai târziu decât vârsta optimă.Ce se întâmplă dacă folosești vierii și scrofițele prea devreme sau prea târziu la montă?
Nerespectarea vârstei optime, ca și a greutății, are repercusiuni nedorite, atât asupra organismului reproducătorilor, cât și asupra purceilor care se obțin de la aceștia. Folosirea la montă prea de timpuriu sau la greutăți corporale prea mici, poate conduce la o scădere a creșterii sau chiar la oprirea dezvoltării reproducătorilor, la o prolificitate scăzută, și la o slabă vitalitate a purceilor obținuți de la aceste scroafe.
În cazul folosirii prea târzii a vierilor sau scroafelor la montă, se produce o îngrășare nedorită a acestora, cu influențe nedorite asupra procesului de reproducere, determinând instalarea stărilor de infecunditate, cu cortegiul respectiv de pierderi economice.